maanantai 6. toukokuuta 2013

Koulumestaruus

Sunnuntain kisat meni ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Paljoa enempää ei olisi voinut vaatia. Toki aina voisi ratsastaa paremmin ja saada paremmat prosentit, mutta toisaalta ratsastin oman prosenttiennätykseni A:sta ja Della meni hienosti oman todennäköisesti ensimmäisen A-ratansa.

Aamulla olin tallilla ennen seitsemää ruokkimassa hevosia ja sen jälkeen alkoi kiireen vilkkaa kisojen valmistelut. Itse valvoin radan rakennuksen, joka sujuikin yllättävän nopeasti. Aamupäivä meni juostessa edes takaisin maneesin, tallin ja yläkerran väliä. Milloin laskin pisteitä, milloin kuulutin palkintojen jakoa, milloin valvoin verryttelyä. Välillä ehdin katsoa muutaman kaverin radat ja letittää molemmat hevoset. Aikataulu piti ja onnistuin järjestämään itselleni aikaa kunnolliseen valmistautumiseen. Lopulta molemmat hevoset oli pintelöity, tarvittavat varusteet vaihdettu, itsellä kisavaatteet päällä, hevosten kuntoonlaitto hoidettu ja kuvaaja rekrytoitu ja ehdin istua alas hengähtämään ja kertaamaan radan ennen Lassin verryttelyn alkamista.

Starttasin siis Lassilla ensin. Kuten aikaisemmin sanoin, uskoin siihen vähän (mutta vain vähän) enemmän ja kisasin sillä mestaruudesta. Kyseessä oli siis seuran koulumestaruudet, itse kilpailin seniorien luokassa, jossa oli A-merkin kouluohjelma. Luokan sai ratsastaa myös kangilla, mutta itse menin molemmilla hevosilla nivelillä, sillä tuntiratsastajien mestaruuksissa ratsastetaan nivelsuitsituksella. Lassi toimii paremmin nivelillä, mutta Dellalle etukäteen ajateltuna kanget olisi saattanut olla parempi vaihtoehto.

Lassi oli verkassa aluksi vähän jäykkä, mutta sain siihen aika nopeasti tuntuman ja pääsin työstämään sitä sekä sivuille että eteen. Lassi alkoikin pikku hiljaa toimia paremmin ja sain siltä selänkin ylös. Suurin vaikutus sillä on ratsastettavuuteen, koska Lassin ravi on lähes mahdotonta istua, mikäli se kulkee selkä alhaalla. Verkka oli tavallaan hyvä, koska hevonen toimi, mutta tavallaan huono, koska mulla ei ollut siihen mitään järkevää ajatusta. Tein mikä tuntui hyvältä ja onneksi Lassi sitten toimikin. Kevensin viimeiset minuutit hevosen rennoksi eteen-alas, jotta sain varmistettua sen olevan läpi ja samalla vähän avattua vielä ravia ja selkää sekä rentoutettua Lassia. Starttasin verkkaryhmän toisena, kävelin hetken pitkin ohjin ja tein sitten muutamia pysähdyksiä ja peruutuksia ennen radalle menoa. Rata itsessään tuntui tosi hyvältä, Lassi oli lyhyenä ja kevyt kädelle, teki kaiken mitä pyysin, ratsastin itse maltillisesti ja muistin valmistella kaiken huolella. Olin ihan huipputyytyväinen radan jälkeen hevoseen ja vähän itseenikin, koska sain ohjat pysymään lyhyenä koko radan. Mitään rikkoja radassa ei ollut, itse olin hieman pulassa keskiraveissa ja väistöt olisi saaneet olla vähän lennokkaampia. Keskilaukka ei ole Lassin vahvuus ja se oli jälleen aika työläs, mutta muuten esitettiin kyllä hyviä asioita.

Lassin radan jälkeen luovutin sen toiselle ratsastajalle ja lähdin hakemaan Dellaa. Sen kanssa verkka sujui myös ihan kivasti, vaikka Della kärsikin enemmän mun täysin päättömästä ratsastuksesta. Oikeasti se olisi tarvinnut selkeän suunnitelman ja järjestelmällistä työstöä eikä epämääräistä pyörimistä kouluaidoissa. Ratsastin sen verkassa ehkä liian nopeasti liian ylös ja keskityin liikaa vääriin asioihin, kuten ravin kokoamiseen sen sijaan, että olisin vain ratsastanut sen normaalisti läpi, takajalat alle, selän ylös ja pohkeiden väliin. Sillä se olisi tullut ihan yhtä hyvin tai itse asiassa paremminkin kuulolle. Testasin vastalaukat, jotka meni hyvin. Aluksi Della tarjosi taas myötälaukkaa, koska perjantain tunnilla tehtiin samantyyppistä tehtävää ja silloin pidi nostaa myötälaukka. Della tarjosi silloin aluksi vastalaukkaa, koska olin niitä mennyt viikolla ja nyt se oli jälleen aluksi hämmillään, mutta ymmärsi sitten nopeasti mitä halusin. Se on kyllä fiksu hevonen, koska nyt vastalaukat sujui ilman mitään ongelmia ja kiihtymisiä. Vuoroa odotellessa tein vielä pysähdyksiä ja peruutuksia, koska ne ei ole Dellan vahvuuksia ja nyt se oli todella huono niissä ja tuli kättä päin.

Rata oli hyvä, varsinkin hevoselta, joka ei A:ta ole mennyt ja kouluaidoissakin ollut hyvin vähän. Della oli vähän turhan pitkä, koska en saanut sitä koottua tarpeeksi ja annoin sen sitten valua vähän liikaa. Ensimmäisen keskilaukan jälkeen tuli rikko, koska otin liikaa kädellä kiinni, mutta muuten rata oli ehjä. Ajoittain Della nousi pois peräänannosta, mutta tuli yleensä takaisin hyvään muotoon seuraavassa kulmassa, kun pääsin sitä taivuttamaan. Laukkaohjelma oli oikeastaan raviohjelmaa parempi ja mun pelkäämät ravinostot sujui oikeinkin hyvin. En voinut olla kuin tyytyväinen suoritukseen. En odottanut ihan niin kovia pisteitä kuin mitä me lopulta saatiin, mutta tuomarit oli tykänneet hevosesta. Onhan Dellassa kieltämättä laatua ja liikettä, mutta se vaatii myös paljon työtä, jotta se voi näyttää kaiken potentiaalinsa.

Saatiin hetki odotella pisteitä radan jälkeen ja jännättiin maneesissa tuloksia. Tiesin, että Lassi oli korkealla, mutta en yhtään tiennyt, minkälaisia pisteitä Della oli saanut. Lopulta Lassin tulos 63,333% ja Dellan 61,852% ja näillä tuloksilla luokasta tuli kaksoisvoitto ja Lassin kanssa siis myös seniorien koulumestaruus kultaa. Kieltämättä molemmat tulokset oli vähän yllätyksiä ja Dellan varsinkin oikeasti iso yllätys. Mutta en olisi voinut olla tyytyväisempi ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.


Dellan videosta puuttuu ihan alku, koska kamera oli temppuillut jotain.

Päivän polttava kysymys oli ehdottomasti kumpi hevosista lähtee Hyvinkäälle. Vastaus: todennäköisesti Lassi. Mutta ei Della jäänyt montaa pistettä, tarkalleen ottaen neljä pistettä kummankin tuomarin paperissa. Kun lasketaan mukaan yksi laukkarikko, yksi keskiravin tahtirikko ja se tosiasia, että Della oli liian pitkä, ei eroa oikeastaan ole ollenkaan. Lassilla ei virheitä ollut juuri ollenkaan, eikä sen rataa ole helppo parantaa. Dellan radassa sen sijaan on paljon parannettavaa, mutta toisaalta se voi olla myös paljon huonompi. Lassi on tasaisen varma lähes aina. Niin että selvisi ainoastaan, että Della on hirveän hieno sekin, mutta kai se Lassi kuitenkin lähtee Hyvinkäälle. Mutta nyt mulla on varahevonen ja se on hyvä asia.

Videolta kun muuten katsoin illalla, niin ei mulla sitten ollutkaan niin lyhyet ohjat Lassin kanssa. Oli ne lyhyemmät kuin viimeksi, mutta Lassi kantoi itsensä niin hyvin, että olisin saanut lyhentää niitä vielä lisää. Hitsi, ohjien pituus on nyt kyllä asia, joka on vain pakko saada korjattua. Piste.

Kuvia on tulossa kisoista pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti